Хүмүүн ба сархад

Хүмүүн ба сархад
Хүмүүн төрөлхтөн спирт, архи болон согтууруулах ундааг нээж гарган авсан цагаасаа буруу хэрэглэж ирсэн ба одоо ч буруу хэрэглэсээр байна. Эртний Хятад оронд цагаан будаанаас согтууруулах ундаа бэлтгэж янз бүрийн нэртэй согтуурлах ундаа хэрэглэж байжээ. Энэтхэгт улаан буудай, арвай, цагаан буудаанаас спиртлэг ундаа бэлтгэдэг ба Эртний лалын орнуудад жимс, олсны ургамлаар дарс нэрдэг байсан түүхэн баримт байдаг. Уг бүтээл нь архи нэрж боловсруулах арга, донтох өвчин ба хүн, архины хортой нөлөөлөл, судлаачдын үзэл бодол, архи гэр бүл, нийгэмд нөлөөлж буй байдал, архины зохистой хэрэглээний үзэл бодол, архины гэмийг гаргасан эртний судраас, архины хэрэглээ, судалгаанд төрөөс баримтлах бодлого зэрэг өргөн хүрээг хамарсан байна.